02 листопада 2016 року в Одеському окружному адміністративному суді пройшов семінар для адвокатів Одещини за участю канадської делегації Проекту підтримки судової реформи в Україні (SJRP) на тему: «Комунікації в судовій системі»

Нагадаємо, що навесні цього року (23-27 травня) відбувся візит канадської делегації до судів Одеси, до Ради адвокатів Одеської області, інших державних установ, у ході якого було обговорено зміст та заходи чотирирічного Проекту, провідною метою якого мусить стати ефективне сприяння незалежності судів для відновлення довіри громадськості до судової системи. Семінар для адвокатів – це планове продовження реалізації цього Проекту.
Зі вступним словом до учасників заходу  звернулися Олег Глуханчук (Голова Одеського окружного адміністративного суду); Олег Шаков (Директор Управління міжнародних програм, Офіс Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади) та Андрій Костін (заступник голови Ради адвокатів Одеської області), який подякував канадським суддям та експертам за таку вагому допомогу, зокрема, наголосив на своєчасності та важливості такої, при цьому акцентував увагу на тому, що на сьогоднішній день важливо, найперше, налагодити комунікації між «трикутником відправлення правосуддя», тобто між стороною звинувачення, судом і адвокатами, які мусять базуватися на засадах законності та відповідальності.
*
Суддівська незалежність і відповідальність – взаємозв’язок / комунікації на підтримку судової незалежності і ставлення громадськості до інституту правосуддя – теми виступів Майкла МакДональда,  Голови Вищого суду провінції Нова Шотландія, Канада; та Дені Жака,  судді Вищого суду провінції Квебек, які зробили змістовні презентації з питань незалежності суддів, поведінки і відповідальності суддів, а також про участь суддів та працівників апарату провінції Нова Шотландія та провінції Квебек в комунікаціях та зв’язках із громадою і адвокатами.
*
Про комунікації в судовій системі (досвід Канади) йшлося у доповіді Дженніфер Стеірс, директора з питань комунікацій Офісу забезпечення судової влади провінції Нова Шотландія, яка зробила цікаву презентацію з питань важливості комунікацій в судовій реформі, у питаннях довіри громадськості та поділиться найкращими практиками на прикладі провінції Нова Шотландія.
Не зайве зазначити, що Дженніфер Стеірс є визнаним лідером в цьому питанні.
*
Про доступ до публічної інформації та прозорість судової влади (найкращий міжнародний досвід) говорив професор Пітер Соломон (науковий експерт, університет Торонто). Спікер зробив презентацію про інноваційні підходи в європейських країнах до пропагування судових реформ, спрямованих на збільшення прозорості судової системи і ширшого залучення громадянського суспільства.
*
З аналізом проблем, які сьогодні змушені вирішувати українські судді, згідно з дослідженнями  Проекту підтримки судової реформи в Україні, виступила перед учасниками семінару Мері Моро, суддя Суду королівської лави (Вищого суду) провінції Альберта). Вона представила результати попереднього візиту в Україну, який відбувся весною, і запропонує можливі варіанти рішень.
*
Про сучасний політичний та соціальний клімат (а саме: що необхідно враховувати при розробці комунікаційних стратегій/планів)  вели мову Ігор Осика, менеджер Проекту підтримки судової реформи (SJRP) (київський офіс), та  професор Михайло Буроменський (доктор юридичних наук, член Конституційної комісії, директор Інституту прикладних гуманітарних досліджень). Доповідач  допомагав задавати контекст для інтерактивної дискусії, висвітливши ключові аспекти, які необхідно врахувати при розробці та впровадженні комунікаційних стратегії, беручи до уваги сучасну політичну і соціальну ситуацію в країні, зокрема потреби/вимоги та очікування української громадськості та інших зацікавлених сторін.
*
У форматі відкритої дискусії учасники заходу обговорили проблемні питання судових комунікацій, а також запропонували варіанти конкретних дій, які, враховуючи реалії України, можливо застосувати для покращення комунікацій в системі вітчизняного судочинства.

*Порядок денний, презентації та довідкові матеріали семінару викладені на сайті в розділі КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ТА ІНТЕРНЕТ-ПОСИЛАННЯ.

dscn1242 dscn1226
 dscn1229  dscn1232
 dscn1235  dscn1241
 dscn1243  dscn1245
 dscn1244  dscn1246